0
14 maart 2022Jeannine Schuman

Glutenvrije appeltaart

Er is niks lekkerder dan een heerlijke appeltaart. Iedereen heeft wel verrukkelijke recepten in de familie en al zeker als het aan komt op gebak zoals een appeltaart. Helaas waren mensen vroeger nog niet bewust van de effecten van een voedselovergevoeligheid waardoor de meeste recepten online hier geen rekening mee houden. Het maken van heerlijk gebak zonder gluten kan voor sommigen een uitdaging zijn, zeker als u recent begonnen bent aan een glutenvrije eetgewoonte.

Middels dit recept wil ik u graag leren ontdekken hoe makkelijk het kan zijn om fantastische gerechten zonder gluten te maken met als basis de “glutenvrije basismix”. Deze basismix kan gebruikt worden voor vele andere recepten.

Glutenvrije basismix

500 gram rijstmeel amandelmeel / boekwijtmeel / maismeel / tapiocameel als vervanger.
500 gram glutenvrije havermeel/quinoameel / kikkererwtenmeel / teffmeel als vervanger.
500 gram maizena/tapiocameel als vervanger.

  • Zeef alle ingrediënten door een fijne zeef.
  • Meng de ingrediënten, bij voorkeur in een keukenmachine.
  • Bewaar de basismix in een afgesloten container.

Tegenwoordig verkopen ook veel supermarkten glutenvrije zelfrijzend bakmeel, daarbij adviseren wij wel altijd goed het etiket te lezen alvorens deze te gebruiken.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 170 ̊C.
  2. Kneed het meel, de boter in blokjes, de basterdsuiker, bakpoeder (indien men geen
    zelfrijzend bakmeel gebruikt) en 1 ei in een kom of keukenmachine tot 1 deegbal.
  3. Laat het deeg een halfuur rusten.
  4. Schil de appels en snijd deze in partjes.
  5. Meng de appels met de kristalsuiker of rietsuiker, de kaneel en eventueel de rozijnen en schep deze goed onder elkaar.
  6. Verdeel het deeg in 3 delen, 2 voor de bodem en zijkant en 1 deel voor het afdekken van de taart.
  7. Verdeel de 2 delen over de springvorm (28 cm) en maak een hoge opstaande rand.
  8. Bestrooi de bodem met paneermeel.
  9. Verdeel het appelmengsel over de bodem van de appeltaart.
  10. Maak van het overgebleven deeg repen en leg deze eerst horizontaal en daarna verticaal over het appelmengsel.
  11. Klop het andere ei en bestrijk de bovenkant van de appeltaart hiermee.
  12. Bak in 60 minuten de appeltaart goudbruin.

Genieten maar! Meer recepten ontdekken? Bekijk dan onze nieuwspagina of klik hieronder!

Nagerecht

8-10 personen

45 minuten bereidingstijd
60 minuten oventijd

 

Ingrediënten
  • 500 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
    of glutenvrije basismix
  • 1 theelepel bakpoeder bij gebruik basismix
  • 250 gram ongezouten plantaardige boter
  • 220 gram witte basterdsuiker
  • 75 gram kristalsuiker of rietsuiker
  • 2 eieren
  • 2 kilo appels (elstar of jonagold)
  • Kaneel naar smaak
  • Rozijnen naar smaak (rozijnen kunnen
    ook weggelaten worden)
  • Paneermeel
    Glutenvrij paneermeel (deze is makkelijk
    zelf te maken door glutenvrije crackers te
    vermalen in de keukenmachine).