0
8 maart 2023Hannah van Schijndel

Internationale vrouwendag

Door de eeuwen heen hebben vrouwen wereldwijd gevochten voor hun rechten en erkenning op  verschillende gebieden. Veel werd niet geaccepteerd en al helemaal niet in de medische wereld.

Waar zouden we staan zonder vrouwen, al helemaal in de wetenschap?

Denk eens aan Marie Curie, de schei- en natuurkundige die zich bezig hield met radioactieve straling. Zij was de eerste vrouw die een nobelprijs in ontvangst mocht nemen.

Rosalind Franklin, een Britse chemicus die voornamelijk een bijdrage leverde aan de ontdekking van de dubbele helix DNA streng. 

Of Marie Maynard Daly, de eerste afro-Amerikaanse vrouw in de US die een Ph.D behaalde. Ze onderzocht onder andere de effecten van cholesterol op het hart maar ook of voedingsstoffen zoals suikers invloed hebben op de aderen. Later bestudeerde Marie Daly ook hoe eiwitten in de cellen worden geproduceerd. 

Al van jongs af aan was Marie geïnteresseerd in de wetenschap en las hier vele boeken over. Voor die tijd was het ongebruikelijk voor vrouwen om verder te gaan in de wetenschap, desondanks moedigden haar ouders haar aan om haar interesse na te streven.

Wij mogen enorm trots zijn op alle vrouwen,
vier daarom internationale vrouwendag!

Let op! Maandag 11 april 2023 is ons Laboratorium gesloten i.vm. 2e Paasdag

X