Vetstofwisseling en glucose
Om de vet- en glucosestofwisseling te onderzoeken kunt u het cholesterol, glucose en insuline in het bloed laten analyseren.
Meer informatieMeer informatie
Om de vet- en glucosestofwisseling te onderzoeken kunt u het cholesterol, glucose en insuline in het bloed laten analyseren. Cholesterol is niet alleen van belang voor de bouw van onze lichaamscellen, De hoeveel cholesterol in het bloed hangt ook samen met het risico op cardiovasculaire aandoeningen. Glucose en insuline in het bloed zeggen iets over de glucosestofwisseling. Een verhoogd of verlaagd glucoseniveau kan onder andere wijzen op diabetes mellitus.
Cholesterol analyseren
Er wordt onderscheid gemaakt tussen HDL en LDL cholesterol. HDL wordt in de volksmond ook wel aangeduid als het goede cholesterol en LDL als het slechte. Daarnaast zijn er de triglyceriden waarvan verhoogde niveaus, net zoals verhoogde niveaus van LDL, samenhangen met een grotere kans op cardiovasculaire aandoeningen.
Het Cholesterol pakket omvat een analyse en berekening van verschillende cholesterolwaarden:
- HDL cholesterol;
- LDL cholesterol;
- Het totaal cholesterol (HDL en LDL samen);
- Cholesterol/HDL (cholesterolratio: het Totaal cholesterol gedeeld door het HDL cholesterol);
- Non-HDL cholesterol (totaal cholesterol minus het HDL cholesterol);
Goed om te weten is dat cholesterol in het lichaam schommelende waarden kan hebben. Het is dus nuttig om het cholesterol op verschillende momenten te meten voor een betrouwbaar resultaat. Daarnaast is het belangrijk in gedachten te houden dat cholesterol niet de enige graadmeter is voor het bepalen van het risico op hart- en vaatziekten. Ook andere factoren zijn hierop van invloed waaronder roken, overgewicht en leeftijd.
Glucose analyseren
Onderzoek naar de glucosewaarden in het bloed is onder andere aanbevolen voor mensen met een hoog risico op diabetes mellitus type 2, bijvoorbeeld:
- Mensen ouder dan 45 met overgewicht;
- Mensen ouder dan 45 met een Turkse, Marokkaanse of Surinaamse afkomst;
- Mensen ouder dan 35 met een Hindoestaanse afkomst;
- Mensen met eerstegraads familieleden die diabetes mellitus type 2 hebben;
- Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben doorgemaakt;
Ook voor mensen met een (familiair) verhoogd risico op een vasculaire ziekte is het verstandig om regelmatig het bloedglucose te meten.
De verschillende glucose en insuline metingen
- Glucose (nuchter / postprandiaal): Behalve de nuchtere meting kan de glucosewaarde ook postprandiaal worden bepaald. Daarbij wordt bloed geprikt bijvoorbeeld twee uur na de lunch.
- Insuline nuchter: Bij deze meting wordt de hoeveelheid insuline in het bloed bepaald. In geval van diabetes mellitus type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan of zijn lichaamscellen resistent geworden voor dit hormoon. Het is belangrijk dat de insulinewaarde en de bloedglucosewaarde van het bloed met elkaar in verhouding zijn.
Afwijkende waarden kunnen wijzen op een verhoogd risico op diabetes mellitus type 2. Het is dan verstandig om de bloedglucosewaarden te blijven monitoren.